Hårbølle Mejeri indtager 44Møen

Per Sørup (Hårbølle Mejeri) og kunsthistoriker Emil Elg vil i en samtale 24.8. kl 14 - tage afsæt i Kunsthal 44Møens aktuelle udstillinger: Akio Suzuki "Rolling Stone" og Emilia Bergmark "Burnout".

Som oplæg til deres møde har Per Sørup sendt dette brev:
Emil & Per på 44Møen
Hvad er det vi laver? Ret beset... Laver vi ost? Nej:
Vi omdanner et naturprodukt*) (mælk) produceret af levende dyr, der lever af græs vand og luft, til et højt raffineret levnedsmiddel. Et levnedsmiddel med en mange-tusinde årig rolle og funktion. Æstetisk og kulturelt.

Det er et lille mirakel når man ser osten tage form og...ja, ligne en ost - allerede i løbet af de første timers hårdt arbejde med den flydende mælk. Endnu mere mirakel over de næste uger eller måneder når metodisk omhyggeligt arbejde (sammen med fremelskede mikroorganismer) resulterer i frembringelsen af det udsende, den duft, smag og tekstur, som hører til denne særlige ost (fx camembert).

Mirakel betyder her ikke noget overjordisk. Jeg referer til den erkendelse, der er knyttet til observationen, denne aha fornemmelse, nå sådan!

Vi arbejder på osteriet som performance kunstnere, der åbner tilskuerens øjne for hvordan mad (mad?) bliver lavet, af natur af planter, af dyr, af jord og luft.

Jeg kunne sagtens se os okkupere 44Møen næste år og lave det om til et kontinuert fungerende osteri, hvor dyrene går på græsset uden for, hvor der malkes, hvor der ostes og hvor der forædles. Hvor råvaren kommer ind i den ene ende, og produktet i den anden. Hvor overskudsmaterialerne fraskilles og udledes (affald? eller kan vi bruge det? Har vi også en gris til at stå at æde valle og lave lort?).

Vi har ganske ofte folk i produktionen, som føler på deres krop, med deres sanser at de er med i produktionen. (Se billederne af en begejstret samling unge kunstnere på vores brochure). Jeg er stor tilhænger af et FUNGERENDE kunststed, der PRODUCERER. I stedet for det lidt støvede, det lidt døde, der let kommer over et kunststed, medmindre kunsten er virkelig stor.

Også momentet: af værket er i forandring, er levende (eller for så vidt døende) er væsentligt for mig. Vi husker de udstillede rådnende kroppe, år tilbage. Eller for så vidt Bjørns mur her uden for 44Møen.

Jeg ville med vores oste være mere salon-fæhig. Men jeg kunne sagtens forestille mig et tilløbsstykke omkring de udstillede camembert oste der gradvist over dag 7,8,9,10 udvikler den pinicillinskimmel, som vil iklæde osten dens hvide skimmeldragt. Den skimmel, hvis rødder vil udløse den omdannelse (fortæring) af ostemassen i ostens indre, der vil fremkalde duften, smagen og teksturen over de næste 48 dage....

Hvis jeg havde været medarbejder på Emilia Bergmarks bi-værk (som jeg i øvrigt holder meget af), ville jeg nok have svinet huset til med bistader, og bier, vokstavler og slynger, og krukker af honning. Men det er nok fint som det er, med dets antydning...

Musik værket har jeg det sværere med. Lige så meget som jeg satte pris på den performance de levende kunstnere udførte (forunderlig lyd, forunderlig dans), ligeså svært har jeg det overfor de efterladte instrumenter. Ja, ok. Du og jeg kan også lave lyd, og indse at der kan laves lyd ved at slå på, ryste, vælte, blæse i, osv ting. Og ?

Men tilbage til mit eget værk. Osteriet.

Jeg har beskrevet, hvordan vi som ostemagere laver kunst, forstået som det, der åbner tilskuerens øjne, det, der bibringer erkendelse, placerer dig i et svimlende univers af transformation, af liv der bruges, af menneskehedens årtusind-årige samliv med naturen, med menneskehedens snarrådighed, og kamp for overlevelse og nydelse.

Men vi arbejder også på anden måde som øjenåbnere, øjenåbnere for det moderne menneske, der nok nyder produktet, der mener at vide hvorfra det stammer og hvordan det er lavet, og hvordan det nydes.... læs resten i vedhæftede pdf eller på vores hjemmeside www.44moen.dk

Dato: 
Lørdag, 24 august, 2019 - 14:00

Adresse

Kunsthal 44Møen
Fanefjordgade 44
4792 Askeby
Arrangement type: 
Entré: 
70
Kontaktperson: 
Christina
Kontakt tlf: 
28832483
Sted: 

Kunsthal 44 Møen

Kunsthal 44 Møen is a an international exhibition site based on a long-standing collaboration between Møn based artists such as Bjørn Nørgaard, Ursula Reuter Christiansen, the deceased composer and Fluxus-artist Henning Christiansen and international actors connected with the FLUXUS-movement, with the German curator and art-collector René Block in front. Exactly those artists founded Kunstforeningen 44 Møen, who created Kunsthal 44 Møen and now runs the exhibition site. Læs mere » about Kunsthal 44 Møen

Kontakt tlf.: 
+45 2392 7119
Type: 

Adresse

Kunsthal 44 Møen
Fanefjordgade 44
4792 Askeby

Måske vil du også synes om...